Niekto musí vyskúšať, kadiaľ cesta nevedie.

Zápisky z ciest

08.08.2012 10:32

Klub slovenských turistov Kolačín je už niekoľko rokov spoluorganizátorom zájazdov nestarnúceho a vždy optimisticky naladeného pána -  Rasťa Mádra.Desiatky nadšencov cestovania navštívili s nami  Dánsko, Švédsko, nádherné Nórsko s nezabudnuteľnými  fjordami , ale aj  Florenciu, Rím, Sorrento, Pompeje, Vezuv ,Capri ,San Marino, či Londýn alebo Paríž.

Tento rok sme sa vydali smerom na  juhozápad. Začali sme v Nemecku, kde sme vyšli zubačkou na najvyšší vrch Nemecka Zugspitze  a kochali sa výhľadom na končiare nemeckých a rakúskych Álp a užili si sneh v čase, keď na Slovensku vystúpila ortuť teplomera vysoko nad 30 stupňov. Popoludní sme boli v prekrásnom zámku  Neuschwanstein.  Aj Walt Disney sa doň zamiloval na prvý pohľad, preto si ho zvolil ako predlohu svojich rozprávkových zámkov. Na druhý deň sme väčšinu času strávili v autobuse pozorovaním krás Nemecka a Švajčiarska, aby sme napokon dorazili do Francúzska. Čakala nás ozajstná lahôdka – dobrodružná  jazda lanovkou z pôvabného mestečka Chamonix až pod vrchol  Mont Blancu.  Aiguille du Midi, vyhliadková plošina vo výške 3842 metrov , ponúkala výhľad na najvyššie miesto Európy , ale aj smerom nadol. Bolo to naozaj úchvatné, nádherné, skvelé, očarujúce, prekrásne , neopakovateľné, nezabudnuteľné. Veľmi emotívne bolo aj vztýčenie našej vlajky, spoločné fotografovanie i zborové Na Kráľovej holi, ktorému neodolali ani kamery všadeprítomných japonských turistov. Po prehliadke Chamonix a mesta Annecy  pri jazere so spleťou uličiek s cukrárňami, kaviarničkami a reštauráciami všetkého druhu  sme sa nevedeli zbaviť dojmu, že Francúzi si život dokážu naozaj vychutnať.

Do ďalšieho slnečného rána sme sa zobudili plní  očakávaní. Čakala nás jazda smerom na juh cez Provensálsko a kaňon Verdon až k moru. Prvou zastávkou boli fialové polia plné voňavej levandule. Nedalo sa nezastaviť. Bolo nám dožičené  kochať sa  krásou takou typickou pre túto oblasť Francúzska Zo slastného rozjímania nás prebrali strašidelne  strmé cesty  cez najhlbší kaňon v Európe .Pohľad  do hĺbky na Verdonské jazerá s prítokmi medzi skalnatými stenami splnil naše očakávania, hoci   mnohým sa po ceste zatajoval dych a vydýchli sme si až v campingu v  Antibes. Čakali nás 4 dní  sladkého ničnerobenia spojené s prehliadkou Monaka, Monte Carla, Cannes i Nice a  kúpanie v azúrovom mori. Dosýta  sme si užívali slnko, prechádzali po promenádach, ktorými nepohrdnú ani najväčšie celebrity a predstavovali si, aké by to bolo, keby tie jachty a rýchle autá boli naše. Keď sa nám teplo zunovalo, vydali sme sa na sever, lebo v pláne boli ešte Dolomity. Opäť sme sa ocitli medzi zvláštnymi skalnatými útvarmi vo svetroch či  bundách a nestačili sa diviť, ako v Taliansku dokážu robiť cestovný ruch.

Po poslednej noci  v peknom rodinnom penzióne sme absolvovali niekoľkohodinovú túru  , aby sme sa napokon rozlúčili i s touto krajinou a začali rozmýšľať nad tým, čo nás čaká doma.

V mysli sme  sumarizovali a triedili zážitky  a všetko, čo sme za tých 12 dní prežili. Rasťo Mádr  však už plánoval budúci rok. Väčšina sa zhodla na tom, že o rok pre zmenu  vyrazíme na severovýchod  a budeme spoznávať krásy  Pobaltia, Ruska i Fínska. Jantárová cesta povedie cez Vilnjus do Sankt Peterburgu , zabehneme naskok  do Helsínk , Talinu a Rigy. Zažite s nami biele noci , vystúpte na Horu krížov a tešte sa na množstvo ďalších dobrodružstiev.

Budeme radi , ak prijmete ponuku našej  hobbytour   MasKa.

 

                                                                                                  Rasťo Mádr a Soňa Kačíková

    

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode