Niekto musí vyskúšať, kadiaľ cesta nevedie.

Poďte s nami na Orlie hniezdo

09.09.2010 17:18

V piatok 24.9.2010 odchádzame o 22.30 z Dubnice nad Váhom, o 22.45 z Novej Dubnice a o 23.00 z Kolačína. V noci sa presunieme do Rakúska a o 7.30 sa na chvíľku zastavíme v Salzburgu. Odtiaľ poputojeme pár kilometrov do mestečka Obersalzberg. Leží na

 hraniciach Nemecka s Rakúskom sa vo výške 1 834 metrov vypína Orlie hniezdo – darček pre Adolfa Hitlera. Nacistický vodca však horské útočisko prakticky nevyužíval a po vojne začalo slúžiť turistom.

 

Kehlsteinhaus, čiže Orlie hniezdo, postavili nad Obersalzbergom v rokoch 1937 až 1938. Mal to byť symbol nemeckého umu, vytrvalosti a vôle prekonávať prekážky. Vymyslel to Martin Bormann ako dar nacistickej strany k 50. narodeninám svojho vodcu. Stavba horskej vyhliadky aj s cestou, ktorá k nej vedie, trvala dokopy 13 mesiacov. V extrémnych podmienkach zahynulo 10 robotníkov – aj to bola obeť za to, aby bolo všetko dokonalé.

Hitler však nakoniec nebol veľmi nadšený. Na Kehlsteinhause trpel závratmi, a tak tam bol iba párkrát a nikdy sa dlho nezdržal. 
Aj vďaka tomu uniklo Orlie hniezdo likvidácii, ktorá po vojne čakala väčšinu budov v Obersalzbergu. Tam mali totiž nacistickí pohlavári svoje horské sídla, tam plánovali svoje zvrátené rozhodnutia, ktoré stáli milióny ľudských životov. Hitler dokonca strávil vo svojom hor- skom dome Berghof tretinu z času, keď bol pri moci. Prijímal tam i zahraničné delegácie – 28. júla 1940 za ním napríklad prišiel do Berghofu Jozef Tiso. Na konci vojny Obersalzberg zbombardovalo spojenecké letectvo a zvyšky budov v 50. rokoch vyhodili do vzduchu.

Od roku 1952 je cesta hore uzavretá pre bežnú dopravu a slúži iba turistickým autobusom. Z Orlieho hniezda sa stala reštaurácia. Aj bež- ní smrteľníci si tak môžu vychutnávať výhľad, ktorý bol kedysi určený iba pre führera a jeho suitu. Pri peknom počasí je z vrcholu vidno až do vzdialenosti 200 km. Pod kopcom je ako na dlani Berchtesgaden, Obersalzberg či jazero Königssee, kúsok ďalej je rakúsky Salzburg. Rovno oproti sa týči 2 713-metrový Watzmann – druhý najvyšší vrch Nemecka.

Po turistike na týchto krásnych miestach sa vyberieme na cestu domov , kam by sme mali doraziť okolo polnoci.

Ak máte na toto všetko chuť, prihláste sa čo najskôr u S.Kačíkovej 0905 802 341 , lebo máme už len posledných 8 voľných miest.

Cena za výlet je 34 eur /33,-eur doprava, 1 euro poistka/

Stravu si zoberte so sebou, rovanko ako dobrú obuv a zimnú bundu.

© 2009 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si webové stránky zdarma!Webnode